Ciència ciutadana: fem-ho entre tots!

Ja sabeu què és la ciència ciutadana? Aquest concepte fa temps que corre entre nosaltres però últimament es sent amb més força. De fet, és un concepte senzill: col·laborar de manera amateur (no professional) en recerca científica.

Des del “Green Paper on Citizen Science: Citizen Science for Europe” es defineix com “el compromís del públic en general en activitats d’investigació científica, quan els ciutadans contribueixen activament a la ciència amb el seu esforç intel·lectual o donant suport al coneixement amb les seves eines o recursos.” Així que, amb l’esforç dels ciutadans es poden aportar noves dades per entendre millor el món on vivim.

En l’àmbit ambiental hi ha moltes iniciatives que aprofiten la ciència ciutadana per aportar dades als seus projectes i, per altra banda, fer conèixer la seva activitat científica a un públic més gran. 

Avui, us en volem recomanar unes quantes:

RiuNet: és una eina educativa que ens guiarà per fer una diagnosi de l’estat ecològic i hidrològic d’un ecosistema fluvial. A partir del l’estudi dels macroinvertebrats, del bosc de ribera i d’altres paràmetres podrem saber quin és l’estat ecològic del punt de riu (o riera) que estem estudiant. Un cop tinguem les nostres dades es sumaran al mapa amb la resta d’observacions.

Alerta forestal: aquesta plataforma de ciència ciutadana està relacionada al projecte Boscos Sans per a una Societat Saludable. Els participants al projecte ajuden a recollir dades sobre diferents fenòmens que podem afectar a la salut dels Boscos (sequera, ventades, plagues,…).  Les dades que aporten els participants s’utilitzen per fer models de simulació que permeten elaborar mapes de predicció de la salut futura dels boscos. 

De font en font: és una proposta per conèixer les fonts més properes a casa nostra des de la investigació, el coneixement i l’actuació de custòdia del patrimoni i la seva realitat. Es pot escollir una o diverses fonts i, amb l’ajuda del material guia, es fa el seguiment de diferents paràmetres de la font. Un cop es té aquesta informació es fa arribar a l’equip dinamitzador que ho afegeix a la geolocalització que hi ha a la mateixa pàgina web.

Si en voleu saber més:

Green Paper on Citizen Science for Europe

Ciència ciutadaba: coneixement al poder. 

Oficina de Ciència Ciutadana Barcelona.

Que tingueu un bon dia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.