Com ens pot ajudar l’observació dels líquens?

Avui us volem presentar un innovador programa de ciència ciutadana, LiquenCity (LC). Aquest projecte vol donar a conèixer la diversitat dels líquens que viuen als arbres de Barcelona i Madrid tot relacionant-la amb la qualitat de l’aire.

La intenció és tenir al 2019 la informació necessària per realitzar mapes de la contaminació atmosfèrica de les dues ciutats basats en la diversitat de líquens que viuen als nostres arbres urbans.

Amb aquests resultats es podran fer diferents tipus de recomanacions que podran ser implantades als plans d’ús i gestió d’ambdues ciutats, per prendre mesures que mitiguin els nivells de certs contaminants.

Què són els líquens?

Podem dir que un líquen és un bonica història d’amor entre un fong i una alga. De fet, una història d’amor (simbiosi) amb molt d’èxit, ja que gairebé el 8% de la superfície terrestre esta coberta per líquens. Els arbres de les nostres ciutats no se n’escapen!

A més a més, són uns excel·lents bioindicadors ja que, a diferència de les plantes, els líquens no tenen estructures actives per a la regulació de l’entrada i sortida d’aigua i aire. Això fa que siguin molt sensibles a les substàncies que hi pugui haver a l’atmosfera.

Si voleu saber-ne més o col·laborar en el projecte podeu consultar la pàgina web liquencity.org.

Que tingueu un bon dia 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.