Dos graus centígrads, el número màgic del canvi climàtic

Dos graus centígrads ens poden semblar poc. De fet, durant el dia a dia ni tan sols notem una diferència de temperatura com aquesta, però els termes canvien quan parlem de canvi climàtic i escalfament global.

Si la temperatura terrestre puja dos graus, estem fotuts. Per prevenir-ho, les Nacions Unides, dins de l’Acord de París (desembre 2015), van signar un punt del tractat internacional on s’explicitava clarament la necessitat de retornar la temperatura global dos graus per sota dels nivells previs a la revolució industrial (és a dir, abans que les fàbriques comencessin a llençar gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera).

El problema

Però per què són tant importants aquests dos graus? Tot va començar l’any 1975 quan l’economista William Nordhaus va interpretar l’escalfament global com una amenaça per l’economia. Dos graus, però, no són una temperatura a l’atzar. Són el resultat de doblar la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera que hi havia l’any 1975, predint que aquest fet podria succeir el 2030. I no cal anar tan lluny! Ara ja estem notant les conseqüencies de les nostres accions: canvis sobtats de temperatura, precipitacions intenses, sequeres, fenòmens meteorològics extrems…

Les conseqüències

Si el món arriba a augmentar aquests dos graus de temperatura serà molt més sec i tindrà un impacte sobre l’economia, l’agricultura, les infraestructures i els models climàtics. Aquest augment malmetrà molts ecosistemes i farà desaparèixer les espècies que no es puguin adaptar. A més a més, les zones costeres i les illes més petites corren un seriós risc de desapareixer a mesura que el nivell del mar augmenti de nivell degut al gel que es fon a Groenlandia i la zona àrtica.

La solució

Mentrestant, podem fer-hi alguna cosa? Sí, però se’ns està acabant el temps. Segons l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) la previsió és arribar a aquests dos graus l’any 2100. Però nosaltres tenim opcions per reduir les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle i evitar mals majors, i aquí us deixem alguns consells quotidians que només ens demanen un petit esforç. Som-hi?

Si voleu saber-ne més, us deixem el vídeo d’una conferència de l’economista William Nordhaus sobre l’economia del canvi climàtic (en anglès).

Que tingueu un bon dia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.